Fler än sju av tio Falkenbergsbor kan tänka sig vindkraft i havet i Falkenberg

Publicerad 26 apr, 2023

Fler än sju av tio Falkenbergsbor kan tänka sig vindkraft i havet i Falkenberg

Mer än 70% av 500 tillfrågade falkenbergsbor, kan tänka sig vindkraft i havet i Falkenberg. Det är det förbluffande resultatet av en ny opinionsundersökning som beställts av Falkenbergsföretaget Renewable Sweden. Nu bjuds alla Falkenbergsbor och politiker in till dialog om vindkraft i havet i på Stortorget i Mötesplats Vindpark Falkenberg de kommande veckorna.

 

Mötesplats Vindpark Falkenberg

Med start nu på torsdag träffar du Renewable Sweden (fd Wind Sweden) på Stortorget i Mötesplatsen där falkenbergsborna välkomnas för att ställa sina frågor om vindkraft. Mötesplatsen är öppen två veckor torsdag-fredag kl 11-18, lördag 11-15, med start torsdag 27 april.

Varje dag finns specialister på plats med olika kunskapsområden. Först ut är vindkraftentusiasten och falkenbergsbon Jeanette Lindeblad och Ole Bigum Nielsen från Corio Generation. Ole ledde arbetet med vindkraftsparken Lillgrund utanför Malmö där opinionen gick från hårt motstånd till nästan total acceptans. Jeanette är VD för Renewable Sweden och kommenterar undersökningen:

– Det är oerhört roligt att Falkenbergsborna ser vindkraft till havs som en möjlighet! Nu ser jag fram emot att samtala om hur vindkraft i Falkenbergs havsvatten snabbt kan leverera kostnadseffektiv och säker el till Falkenberg och Sydsverige.

I området finns sedan länge planer på en vindkraftpark, Kattegatt Offshore. Nu föreslås den utökas och optimeras för att snabbt kunna leverera ny el till Falkenberg och Sydsverige och byter också namn till Vindpark Falkenberg. Fullt utbyggd kan parken på ett år producera lika mycket el som alla hushåll i kommunen förbrukar på 16 år, eller ungefär lika mycket som en kärnkraftsreaktor.

– Jag hoppas att kommunpolitikerna tar intryck av undersökningen som visar att det finns en positiv opinion för vindkraft i Falkenbergs havsvatten. De är varmt välkomna till Mötesplatsen för att träffas och resonera med oss, säger Jeanette Lindeblad.

Kontakt:
Cecilia Dalman Eek
Kommunikationsstrateg Renewable Sweden
0706-554859

Jeanette Lindeblad
VD Renewable Sweden
0706-05 44 41

Fakta om undersökningen

Undersökningen gjordes med 500 telefonintervjuer till vuxna personer i Falkenbergs kommun 18-70 år med representativitet i åldersurvalen. Frågan som ställdes var ” Vad tycker du om vindkraft i havet i Falkenberg?” Svaren fördelade sig enligt följande:

• Mycket positiv: 31%
• Positiv: 22%
• Neutral: 24%
• Negativ: 11%
• Mycket negativ: 13%

Undersökningen gjordes av undersökningsföretaget Origo Group för Renewable Sweden.